Specialsök med Pajas

Så här går specialsök till. En av burkarna är den "rätta" i detta fall med te, och i de andra är det störningar (i form av andra dofter, t.ex. löptik, kakao, florsocker) och när hunden är i rätt burk är det klick och belöning vid det hålet och samtidigt flyttar man snabbt den rätta burken till ett annat hål.  Och det här är då tredje kurstillfället för oss. Helt otroligt vad fort de lär sig.
 

Torsdag - redan!?

Gaah! Dagarna och veckorna går fort, fort. I och för sig händer det mycket, och när man har mycket att göra så går tiden jättefort. Igår var vi på specialsök igen och det gick som vanligt superbra! Vi provade en hel del nytt och det var jättekul. Pajas ramlade ner från bordet också men det gick som tur bra. Han blev inte rädd utan gick upp igen och visade vad han hade hittat. De andra två hundarna som är i samma grupp har båda en tendens att stå mycket nära kanten, men de har inte ramlat ned - ännu! Så det var ju lite tokigt att det var just Pajsanen som lyckades då¨. Tur han är så stor som han är så det inte blev så högt för honom. Försökt att ladda upp det vi filmade förra gången med det går inte så bra. Nya kameran har ett lite udda format för filmer tror jag. Jag kunde inte se filmklippen på datorn förrän jag installerade ett annat visningsprogram. Får prova igen kanske...

I måndags var jag och gjorde sista intervjun. Skönt att vara klar med det, man känner sig måttligt dum som ställer en massa konstiga frågor till folk som egentligen har annat att göra! Sedan var jag och hämtade Ella på mammas jobb. I tisdags var jag och träffade Malla. Vi fick en del jobb gjort faktiskt. Det gjorde att Daniel fick hämta Ella och hon blev ju skinande glad när hon fick följa med honom hem. Igår var hon hemma med mig hela dagen så då blev det inget plugg. Vi var bland annat ute och lekte och gjorde en utflykt på biblo för att hämta/lämna igen böcker. När hon skulle sova lade jag henne i vagnen och tog hundarna och gick en sväng. Det var lite svettigt att hålla reda på både vagn och två hundar som inte är van vid vagnpromenader. Eller Frida är väl det, men inte Pajas. Men det gick, barnet somnade och hundarna och jag fick sträcka på benen.

Idag är jag trött, sovit rätt lite inatt då jag haft grymt ont i magen. Troligtvis för att jag åt både potatismos och semla igår. För mycket kolhydrater för mig som äter GI... Man somnar nog ovaggad ikväll. Nu måste jag försöka skriva lite metodbeskrivning till uppsatsen. Lät roligt va?

Vedhög - zero

Happ, blir lite dåligt med update under helgdagar för mig, har så mycket att göra. Sitter så äckligt mycket vid datorn under veckorna när jag pluggar så det är lite skönt att slippa den...

I fredags kom syster med Ella som ska vara här nu till mitten på nästa vecka. L åkte mitt på dagen i lördags och vi höll på med vedhögen hela dan. Konstigt nog tog den slut lagom till kvällen och det var så skönt. Nu kunde mamsens bil ta sin vanliga plats och därmed också våran andra bil som under tiden fått stå ensam uppe vid huset. J & E kom efter buggkursen och åt middag och så såg vi på melodifestivalen, vilket jäkla töntjippo det blivit... Nä, det var bättre förr! Igår gjorde vi faktiskt ingenting, bara skottade snö och var ute med Ella. På kvällen kom vi på att ena katten varit osynlig hela dagen och det brukar betyda att han är instängd nånstans. Så Sara ut och ropade och letade, Daniel ut och letade med. Till slut gick vi in igen och frågade om mamma sett honom. "Ja, han sitter här" säger hon och pekar bredvid sig... Åhhh! Han hade nog tagit en sovdag han. Men det var ju bra att han inte var borta.

I morse var det delvis kaos då mamsen skulle ha Ella med sig på jobbet men de kom iväg tillslut med bältet på sig också! Så jag har fått en del gjort på uppsatsen och har hunnit med en prommis med hundarna. Så nu ska jag duscha innan jag ska vara i Fränsta 13.30. Blir nog lite stressigt ser jag nu! Sen ska jag hämta hem Ella och fixa lite mat, sedan plugga lite till. Ska nog träffa Malla imorgon. Oj oj, måste skynda mig nu.

Ses!


Lite bilder bara



Var lite mycket snö sist vi åkte skoter. Daniel syns knappt med skotern juh!




Knäppt med nya kameran, porträtt   =)




Spår...




Knäppt med nya kameran. Finns ett läge, 'snö' som  jag provade...




Mysigt med skoterspår...







Fatta hur gott det är med färsk, mjuk GI-macka och messmör!? Särskilt när man är hungrig...

Jaaa!

Spännande, ska jag lyckas...?



Jag tror det minsann... Tack och tack och tack Nillah!

Fler timmar på dygnet

... det skulle allt behövas ibland. Var till S-vall igår och handlade och kikade lite. Kollade bland annat på kameror, till mamma och till oss. Då hittade vi en som vi blev så in love med så vi tog och köpte den bums. Den var iofs dyrare än vad vi hade tänkt att den nya kameran skulle vara, men... Den är ju så jävla bra helt enkelt! Ni ska få se underbara bilder, och jag menar bara smarta funktioner och knappar... Se, jag blir ju alldeles till mig..!

Imorse var jag till Maria och hjälpte till med barnen för J skulle på dagis och Micke var inte hemma. Skulle dit till 7.45 och när jag skulle ta V70 så var den stendöd, zero batteri. Tur så var mamma hemma och skulle inte åka förrän vid 10 så jag kunde ta Lancern istället. Så då fick Sara vara så duktig och sätta bilen på laddning under dagen och det gick ju bra efter lite guidning av D per telefon. Vi ska även hämta J på dagis i eftermiddag. Ska bli kul att se hennes reaktion, tror inte hon vet om det heller. Hmm, man kanske borde ta prommisen nu då så man är klar när D kommer hem, för vi måste åka direkt!

Ikväll bara måtte det bli kurs, annars åker jag dit ändå! Ska höra mig för med sms tror jag så jag vet säkert! Imorgon blir det lite jäktigt också, ska göra nån intervju till uppsatsen och kanske gå på mera kurs med hunden och så vidare...

Film!?

Snälla, kan nån förklara... HUR LÄGGER MAN IN FILMER? Från typ Youtube, har ju sett massa andra som gör det på blogg.se... Men jag kan inte...

Undrar vad som händer i huvudet...

... på min hund? Häromkvällen satt han i soffan mellan oss, precis i svängen i hörnsoffan, med huvudet vilandes på kanten. Och svisch så bara HOPPAR han, över ryggstödet! Soffan står liksom ut i rummet så det gick ju... inte så bra. Antar att han blev lika brydd som vi, då det bara var luft under. Vi tror att han såg katten och hoppade efter den... Men hallå? Jag menar HUR knäpp får man bli? Jag rusade såklart runt och satte mig vid honom och han bara lade sig ner och slickade, slickade, slickade sig om munnen, troligen slog han nosen. Sen nös han oavbrutet i flera minuter och sedan lade han sig för natten och sov. Dagen efter märktes inget. Men man blev ju rädd om benen framförallt! 38 kg hund är ju ingen fjädervikt att landa på så där... Nää, huva!



Vi brukar kalla honom "Långnos"! Särskilt när hans tunga vandrar längs skärbrädan...

Tror att jag pajat kameran... Den vill liksom inte funka längre, går inte att slå på. Jag råkade slänga den lite lätt i trappen och på den vägen verkar det vara... SKIT. D tyckte visst att det var jag som pajade den andra också. Hoppsan...

Fortfarande inte skogen...

Oj, vad min kropp var seg igår, och lite imorse också... Det bev så att vi tog hem lite ved till mamma i helgen. Som hon inte ens visste om... Men det märkte hon när hon anlände igår eftermiddag. Det var en inte så liten hög trots att vi travat allt vi orkade hela dan igår. Men jag tror inte hon blev ledsen. Vi körde två lass med traktor och vagn när vi nu ändå hade lånat den. Mattias var chaufför, både på den och hjullastaren som vi också lånat. Allt för att arbetet ska bli så lätt som möjligt. Men hur man än gör så är ved alltid jobbigt. Skönt att det inte blev vedpanna för oss ändå känner jag...

Väldigt kul att få träffa Mattias igen, det går väl typ ett halvår mellan gångerna, för mig iallafall. Han jobbar med Daniel för tillfället så de träffas jämt. Han ringde så lämpligt i middagstid i fredags så då fick han komma och smaka tacos med oss. I lördags blev det fullt upp men jag lyckades på något sätt fixa till helstekt fläskfilé (marinerad med olivolja, salt, peppar, timjan och citronskal) och potatisgratäng och vitlöksbröd. DET var ganska gott!

Tror jag väljer att inte gå i skogen idag heller... Finns det något som heter vargfrossa? Jag tror jag har fått det....

Varg!?

Det verkar högst troligt vara vargspår jag såg! J hade kört skoter uppemot Gimbergen på kraftledningsgatan och hade "stött på" en stor varghanne. Han var typ 20-30 meter ifrån den! Då börjar man tänka kan jag säga. Jag menar, hur långt efter vargen (?) gick jag, en timme, en minut? Vi åkte efter spåren en bit med skoter och de vek av mot skogen, upp mot bergen och vi såg inga spår någon annan stans heller. Funderar på om den varit ner till Ljungan och druckit vatten, men den har ju (om det nu är Den) gått ett par hundra meter ifrån vår och nåra andras gårdar. Det är ganska nära kan jag tycka... Vi tänkte hålla lite koll nu ett tag för att se om spåren kommer tillbaka. Men jag vet inte om man törs gå just i skogen nu, absolut inte med hundarna lösa i alla fall!

Akta er, akta er för ULVEN!

Mildare väder och hemska spår

Idag visade termometern lite mildare, -13 bara! Igår kväll var jag ut i långkalsonger och täckjacka och det kändes som "sommar", i alla fall jämfört med -26. Jag och mamma ska åka spark sedan innan hon ska åka till syster över helgen. Det har visat sig att Pajas tycker det är jättekul att åka spark, ja eller inte åka i den bemärkelsen förstås utan springa bredvid. Ju fortare det går ju snällare springer han bredvid och kikar upp på mig. Kul att se! Blev ju ingen kurs över huvud taget denna vecka eftersom det var så kallt. Jag som var så laddad. Men det som inte dödar en, stärker en!

Anledningen till att vi ska åka spark är delvis att jag såg oidentifierade spår igår. Dessutom kände jag att vi var alldeles efter något djur, jag vet inte vilket. Lo, varg? Den hade helt nyligen gått där, och pinkat revir bland annat. Och det var ingen lösspringande stor hund heller, för de springer mycket mer planlöst och luktar och har sig, och så var inte dessa spår. Hundarna ville verkligen inte gå, så vi vände efter ett tag, jag ville inte driva djuret om det var så nära. Det är faktiskt ganska otäckt att vara nära vilda djur, speciellt när man inte ens vet vad det är... Så när D kommer hem ska vi åka ut med skotern och reka lite. Kolla på spåren igen och var de tar vägen. Eftersom det var djup snö var det svårt att se exakt hur spåren såg ut. Men det skulle mycket väl kunna vara antingen varg eller lo. Själv var jag helt övertygad om lodjur och det var väl tur att jag inte ens tänkte på varg... Huga! Men sen kollade jag lite på nätet och insåg att de djuren gör väldigt lika spår...

Fängelsehundar

Såg nyss ett program på Animal Planet som hette Fängelsehundar (Cell Dogs) och det var ju så rörande så det var inte sant. Det är interner som ingår i ett program som går ut på att man gör hundar som blivit "räddade" adopterbara som de kallar det. I det här programmet var det 17 hundar som skulle bli omhändertagna i 5 veckor av internerna. Det var allt ifrån 4 dagar och 4-5 veckor gamla valpar, 6-månaders valpar och vuxna hundar. Några av dem var jätterädda och hade aldrig träffat en vänlig människa. Alla tuffa macho-internerna gick runt och gullade med valparna och pratade bebisspråk. Det var så man ville grina hela tiden.

 Det här är några valpar från Pajas kull, bara några dagar gamla


Måste nog ut och lufsa lite i snön snart... Då blir det täckbyxor på! Använder typ never täckisar, utom då jag åker skoter förstås. Inte stövlar heller för den delen. har bara mina kängor, som dessutom inte har mycket goretex-stämpel kvar. Det är inte en fråga om, utan hur mycket snö jag kommer hem med innanför dem!

Har förresten också blivit tjocksockeberoende har jag upptäckt. Nu har jag haft dem på mig i två, eller kan det vara tre dygn i sträck förutom när jag duschat. Nån gång kanske nån har ramlat av under natten, men... Och, jodå, jag byter sockar ibland...

K..k..kkallt...

Har inte skitmycket att göra idag... Vi väntar nämligen på dödsdomen (?) på det vi skrivit hittills på uppsatsen och få en bedömning om vi kan gå vidare. Vad gör man då när det är -25 ute? Jo, man kan ju äta godis (om man nu skulle råka ha det hemma) och mysa ner sig i soffan och se på TV/film eller spela TV-spel. Låter rätt lockande efter att ha bloggat klart. Den största frågan är väl hur jag ska få denne Unge Herrn att hålla sig hyfsat lugn, inne och att inte göra hål i väggen??
                                                                            ↓



Han bryr sig nämligen inte om hur kallt det är ute! Vete 17 om det blir ens nån prommis idag, ingen lång iallafall. Får väl leka lite istället med nya leksaken. Ger man honom den så tar det väl ändå en 30 minuter att få honom att släppa den och följa med in...

Igår eftermiddag skickade vi som sagt vårt paper till handledaren och VIPS så var jag utan jobb. Då tog jag och gjorde toast och sen gick jag upp (!) och satte mig vid TV:n och fikade och hittade en film på en av alla dessa hundra kanaler som finnes. Var inte helt fel. Fel var det däremot när D kom hem och jag fick kasta på mig kläderna, ut i kylan och susa på banken, som jag trodde stängde kl. 15. Vid denna tid var klockan en fem över halv eller tjugo i tre, och de stängde visst 17 upptäckte jag... Men vad faen, jag hann i alla fall!

Ikväll är det kurs. Hoppas jag!? Inte ställa in, då blir jag så lessen... Det gör väl inget om vi fryser ihjäl på kuppen? Då dör vi lyckliga i alla fall.

Oj, vad mycket snö det är! Var bara tvungen att säga det idag också...

Så här härligt är det med snö

 Pajas på snöhögen

 Vacker sol!

 Pajas är stor, men det var mycket snö även för honom!

 Som sagt, måttstocken själv.

 Mitt snömonster!

 Hur ska vi komma in i husvagnen?

Lite förändringar

  Februari 2007

 Februari 2009

Eftersom vi nyss satt in de mindre fönstren så sitter "säkerhetsbrädorna" kvar. Observera och bortse ifrån detta!

Finaste vintern...

...nånsin? Kan vara det. Jag älskar verkligen vinter och snö. Blir alldeles lugn och lycklig när jag tittar ut och allt är täckt av snö. Som nu ungefär. Snöhögarna efter Daniels snöskottning är så höga att man bara står och sväljer hårt när man tänker på att försöka klättra upp. Frida försvann alldeles i snön igår kväll när vi  skulle pinka kväll igår (alltså hundarna pinkade, jag var bara med). Hon lyckades kravla sig runt och tillbaka i samma spår utan undsättning av mig och det var ju bra så slapp jag också drunkna. Måste vara snudd på en meter snö snart!?

 Visst var det mindre roligt att åka bil igår - särskilt med en bakhjulsdriven gammal volvo och en lastad släpvagn bakom - men när vägarna är skottade så är det alldeles, alldeles underbart! Måste ut och knäppa lite kort så man har nåt att visa barnbarnen sen. Tror att det kanske inte har varit så här mycket snö så länge jag minns iaf, och det kanske aldrig blir så igen. Nä, deprimerande. Måste nog grina en stund nu...

Dumma Gud...

... som får bestämma vem som inte ska må bra och vara frisk. Eller kanske det är Gud som bestämmer alla de bra sakerna i världen och Djävulen de dåliga... Eller så är Gud inte så bra som vi tror...!?

Hunden har just haft ett (eller egentligen två) sjuhelvetes anfall. Epilepsi, eller något annat, någon form av krampanfall är det i alla fall. Nu har vi använt det sista stolpillret, som för övrigt inte verkade funka så bra denna gång. Gav henne bums när jag såg att det var på G men sen fick hon ett andra på direkten som aldrig verkade ta slut. Hon krampar typ så det knakar i benen och usch - äckligt värre. Stackarn. Hon vill bara gå ut efteråt när allt lugnat ner sig, men sist fick hon ett nytt anfall ute så Daniel fick bära in henne för jag orkade inte bära henne i djupsnön. Så hon får vackert vänta en stund så jag ser att hon är stabil. Konstigt nog kan det dröja flera flera månader till nästa gång och då är hon som vanligt hela tiden... Ingen vet förstås vad som händer när vi inte ser...

Så till specialsöket igår: Super! Nu kör vi med alla burkar + en störning. Klockrena alla tre hundarna i min grupp. De är så himla duktiga. Pajas försökte visserligen krypa ner i de små hålen i burklocket och sniffa lite kakao först, men då blev det ingen belöning förrän har var på rätt burk. Och gången efter så sket han fullständigt (och inte bokstavligt!) i den och gick förbi den! Det är himla roligt att se. Fick även se Gambi jobba. Han är för go han. Så väntar en lång vecka till nästa gång.



En bild på gumman som inte alltid mår så bra! Fina hunden.

Väldans många ungar

Såg på tv4:s "Familjen annorlunda" igår... Oj oj oj säger jag bara. Jag menar en unge - jobbigt. Två ungar, borde alltså vara ungefär dubbelt så jobbigt. Alltså borde 10 ungar vara si sådär hundra gånger jobbigare... väl?  Jag menar hinna "passa" alla och ge egen-tid till alla. Det kan säkert vara alldeles underbart också, ingen behöver väl nånsin vara ensam, alltid finns någon där, mamma, pappa eller något syskon. Men ändå... själv tänker jag bara ha två - max - om ens några ungar... Och de var så unga, 35-36 och 8-10 barn, då ligger man i... eller hur man ska uttrycka sig. Kul att se att de klarade det fint i alla fall. Verkade inte så väldans kaotiskt,  har sett värre med färre ungar!

Imorrn är det kurs för herr Hund och mig! Herr Hund är tyst och ligger still - jag kanske borde ta tempen på honom??

Fina vinterdagar

Riktigt fina vinterdagar har det varit nu. Soligt och gnistrande vackert! Igår var det bra kallt, vi satte fast fönstret vi började på i lördags sen duschade vi och for och hälsade på syster & E som jobbade på i sitt hus istället. Åt lite lunch, hämtade gotta som de köpt på båten åt oss, surrade lite och sedan åkte vi hem och såg på tv. Kändes som det var ett bra alternativ till att vara ute och jobba i kylan. Trotsade den idag och gick en sväng med hundarna idag, de verkar inte bry sig ett dugg. Vad fuskigt. Vi körde upp alla skoterspår i fredags, drygt en mil runtom på stigarna häromkring visade mätaren. Men nu gick det bra att gå igen och det är skönt.

Snart är det onsdag - specialsök. Kul, kul. Var och kollade efter tjänstetäcke men hon hade slut så jag får fortsätta låna ett tag. Tänkte att det är ju bra att ha om han blir en hejare på att söka svamp så att ingen kommer och plockar in honom. Då syns det  att han är ute och jobbar om någon stöter på honom... Hehe, man ska inte underskatta lillgubben... Tro om han någonsin blir så duktig, eller om vi orkar fortsätta? Men det är kul så har jag bara råd så!

Nu måste jag anstränga mig lite med uppsatsen igen, ingen rast ingen ro...

RSS 2.0